Έμπνευση Διακόσμηση

ΚΑΜΠΙΝΑ Ή ΜΠΑΝΙΕΡΑ;

Έφτασε η ώρα της ανακαίνισης του μπάνιου σας και δεν ξέρετε αν θέλετε να εγκαταστήσετε μπανιέρα ή να προτιμήσετε μια καμπίνα. Με το παρόν άρθρο θα σας δώσουμε πολύτιμες πληροφορίες με σκοπό να κάνετε την ορθότερη επιλογή για εσάς.

Πριν κάνετε όμως οποιαδήποτε επιλογή θα πρέπει να γίνει μελέτη του χώρου ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή χωροταξία. Ζητήστε τη βοήθεια ενός αρχιτέκτονα ή διακοσμητή αλλά και του υδραυλικού που θα αναλάβει τις εργασίες καθώς εκείνος γνωρίζει που είναι οι εγκαταστάσεις.

 Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη μπανιέρα.

Η μπανιέρα είναι μια κλασσική επιλογή, είτε σας αρέσει να τη γεμίζετε και να απολαμβάνετε το χαλαρωτικό σας μπάνιο είτε θέλετε ο χώρος σας να μοιάζει περισσότερο παραδοσιακός, η μπανιέρα αντιστέκεται στο χρόνο.

Όσον αφορά το μέγεθος, αυτό θα εξαρτηθεί από το χώρο που έχετε. Αν η μπανιέρα που θα τοποθετηθεί θα είναι μικρότερη από 1,5μ τότε καλύτερα να επιλέξετε μια καμπίνα καθώς δεν εξυπηρετούν καμία χρήση και εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούνται ως ντουζιέρες.

 

 

Όσον αφορά το σχήμα υπάρχουν 3 επιλογές. Έτσι λοιπόν έχουμε τις κλασσικές παραλληλόγραμμες μπανιέρες που είναι και οι συνηθέστερες.

Αυτές μπορούν να τοποθετηθούν από τοίχο σε τοίχο ώστε τρεις από τις τέσσερις πλευρές της.  να ακουμπούν στον τοίχο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις μπορούν επίσης να τοποθετηθούν  είτε με δύο μόνο πλευρές να εφάπτονται στον τοίχο ή και μία.

Στις παραλληλόγραμμες μπανιέρες είναι εύκολο να τοποθετηθεί σταθερό πάνελ ή καμπίνα καθώς τα μεγέθη είναι συγκεκριμένα και συμβατά μεταξύ τους.

Η μπανιέρα επίσης μπορεί να επενδυθεί με πλακάκι ίδιο με αυτό που υπάρχει στο μπάνιο δίνοντας μια αίσθηση ομοιομορφίας.

 

 

 

 

Ημικυκλικές και γωνιακές μπανιέρες που τοποθετούνται στη γωνία ανάμεσα σε δύο από τους τοίχους και προσδίδουν μια ιδιαίτερη αισθητική στο χώρο του μπάνιου.

Ωστόσο λόγω αυτής ακριβώς της καμπυλότητας είναι δυσκολότερο η μπανιέρα να ντυθεί με πλακάκι περιμετρικά οπότε μια καλή λύση είναι η χρήση της ποδιάς στήριξης.

Οι γωνιακές μπανιέρες πιάνουν συνήθως περισσότερο χώρο από τις ορθογώνιες οπότε προτιμώνται σε μεγαλύτερα μπάνια.

 

 

 

 

Στρόγγυλες μπανιέρες οι οποίες δεν ακουμπούν σε κάποιο τοίχο αλλά στέκονται μόνες τους στο χώρο. Τέτοιου είδους μπανιέρες ονομάζονται ελεύθερης τοποθέτησης και απαιτούν πολύ μεγάλο χώρο.

Και εδώ ισχύουν τα ίδια όπως στις ημικυκλικές όσον αφορά το ντύσιμο τους με πλακάκια.

Ελεύθερης τοποθέτησης μπανιέρες μπορούν να έχουν και άλλα σχήματα φυσικά όπως κοχύλι ή οβάλ.

 

 

 

 

 

 

Οι μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης συνδυάζονται με μπαταρίες δαπέδου. Υπάρχουν όμως και κάποια μοντέλα στα οποία υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία οπών και τοποθέτηση της μπαταρίας πάνω στη μπανιέρα.

Σε κάποιες μπανιέρες υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσετε σύστημα υδρομασάζ στο μέλλον αν το θελήσετε.  Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον πωλητή αν η μπανιέρα που θέλετε να αγοράσετε υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα.

 

 

 

 

Αν έχετε αποφασίσει να εγκαταστήσετε καμπίνα ή πάνελ στη μπανιέρα σας, θα πρέπει κατά το σχεδιασμό να γίνει ειδική μέριμνα. Η προσβασιμότητα πρέπει μελετηθεί όχι μόνο σε σχέση με τη χωροταξία, αλλά και με το σημείο εισόδου της καμπίνας ή των πάνελ. Επιπλέον, επηρεάζεται και η θέση της μπαταρίας.

 

 

 

 

    

 

Και ας προχωρήσουμε με τις καμπίνες. Όταν λέμε καμπίνα ουσιαστικά εννοούμε ένα κουβούκλιο γύρω από τη ντουζιέρα μας. Ακολουθεί τα στάνταρντς των βάσεων για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω και τοποθετούνται σε βάσεις αλλά όχι απευθείας στο δάπεδο.

Ο τύπος καμπίνας που θα διαλέξετε εξαρτάται κυρίως από το χώρο σας. Έτσι μπορούμε να έχουμε καμπίνες τετράγωνες, παραλληλόγραμμες, ημικυκλικές, καμπίνες που είναι από τοίχο σε τοίχο αλλά και ειδικές κατασκευές αν οι ντουζιέρες σας είναι κτιστές και έχουν ιδιαίτερες διαστάσεις.

 

 

 

      

 

Οι τετράγωνες καμπίνες, όπως και οι ημικυκλικές συνήθως έχουν δυο σταθερά φύλλα και δυο ανοιγόμενα τα οποία μπορούν είτε να ανοίγουν όπως μια πόρτα είτε να είναι συρόμενα για εξοικονόμηση χώρου. Στην περίπτωση που τα φύλλα είναι συρόμενα τότε εφαρμόζονται ροδάκια στο πάνω και το κάτω μέρος για την ομαλή κύλιση.

 

 

 

 

 

 Στις ορθογώνιες ή παραλληλόγραμμες καμπίνες μπορούμε να έχουμε κάποιες παραλλαγές ανάλογα με το τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο μας και τι μας αρέσει περισσότερο. Έτσι μπορούμε να έχουμε καμπίνες με δύο σταθερά φύλλα και δύο πόρτες, ή καμπίνες με τρία σταθερά φύλλα και μια πόρτα.

 

 

 

 

 

Τέλος υπάρχουν και οι καμπίνες τοίχο – τοίχο και είναι κατάλληλες αν έχετε εσοχή στο μπάνιο ανάμεσα σε τρεις τοίχους. Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεστε είναι πόρτα καμπίνας. Αυτή μπορεί να αποτελείται από δυο συρόμενες ή ανοιγόμενες πόρτες εισόδου, μια πόρτα εισόδου και ένα σταθερό φύλλο ή δυο σταθερά φύλλα και μια είσοδο.

Οι βάσεις της ντουζιέρας κατασκευάζονται συνήθως από ακρυλικό, πορσελάνη ή και πλακάκι όταν χτίζεται.

 

 

 

 

 

 

Οι ακρυλικές ντουζιέρες έχουν μικρό βάρος, λεία επιφάνεια χωρίς πόρους, παρουσιάζουν αντοχή στις κρούσεις και το ζεστό νερό, υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων και δεν προκαλείται θόρυβος. Όμως παρουσιάζουν ευαισθησία στην τριβή, σε διαλυτικά και σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού, χωρίς να μπορεί να επισκευαστεί η ζημία από αυτά.

 

 

 

 

Οι πορσελάνινες ντουζιέρες παρουσιάζουν καλή αντοχή στα χημικά, στην τριβή, έχουν λεία επιφάνεια χωρίς πόρους και τα χρώματά τους διατηρούνται σταθερά. Επίσης καθαρίζονται εύκολα. Όμως έχουν μεγάλο βάρος και είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητες στις κρούσεις, σε σχέση με τις ακρυλικές. Αυτές αποτελούν και την κυριότερη επιλογή της αγοράς καθώς η αντοχή τους στο χρόνο αλλά και στα βαρύτερα καθαριστικά τις κάνουν μια άριστη επιλογή για κάθε περίπτωση.

 

 

 

 

 

 

Οι κτιστές ντουζιέρες από πλακάκι είναι ευέλικτες, καθώς μπορούν να διαμορφωθούν σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος και να επενδυθούν από απεριόριστη ποικιλία πλακιδίων και η λειτουργία τους είναι αθόρυβη. Το μειονέκτημα τους είναι ότι παρουσιάζουν πιθανότητα διαρροών λόγω τυχών λαθών στις κλίσεις ή και λόγω κακοτεχνιών κατά τη δημιουργία τους και οι αρμοί είναι πορώδεις και παρουσιάζουν ευαισθησία σε τυχόν ρωγμές, από τις οποίες υπάρχει δυνατότητα διαρροής. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του τεχνίτη που θα κάνετε, καθώς η περίπτωση εσφαλμένης τοποθέτησης λόγω απειρίας θα ήταν μεγάλη σπάταλου χρόνου και χρημάτων για εσάς.

 

 

 

 

Αν η βάση σας είναι ακρυλική ή πορσελάνινη τότε οι διαστάσεις ακολουθούν αυτές των καμπινών και δεν θα έχετε πρόβλημα να βρείτε τη σωστή για τις δικές σας ανάγκες καμπίνα. Αν αποφασίστε να έχετε κτιστή ντουζιέρα τότε φροντίστε οι διαστάσεις της να είναι ίδιες με τις καμπίνες που υπάρχουν στο εμπόριο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα χρειαστεί να κάνετε ειδική παραγγελία καμπίνας μελλοντικά και αυτό θα σας ανεβάσει το κόστος.

 

 

Το βασικό μέρος μιας καμπίνας είναι φυσικά ο κρύσταλλος. Και εδώ έχετε επιλογές και το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με το τι προτιμάτε εσείς. Έτσι έχουμε κρύσταλλα σατινέ, τα οποία μπορεί να τα ακούσετε και ως frosted ή αμμοβολής, διαφανή κρύσταλλα, και κρύσταλλα με σεριγραφία, δηλαδή ένα εφέ στο κρύσταλλο που μειώνει την αποκαλυπτικότητα του εσωτερικού της καμπίνας.

 

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο κρύσταλλος. Είναι σημαντικό να επιλέξετε καμπίνα από ένα γνωστό και σοβαρό κατασκευαστή και να μην αρκεστείτε σε μια φθηνότερη αλλά χαμηλότερης ποιότητας καμπίνα. Πρέπει να φροντίσετε ώστε το κρύσταλλο σας να έχει πάχος τουλάχιστον 6mm και να είναι antivandal/tempered. Αυτό σημαίνει ότι είναι κρύσταλλα ασφαλείας, σε περίπτωση ατυχήματος το κρύσταλλο θα σπάσει σε πολλά μικρότερα κομμάτια, δηλαδή θα γίνει θρύψαλα για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Έχει δηλαδή παρόμοιες ιδιότητες με αυτές των παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Η μπανιέρα είναι μια κλασσική επιλογή, σε όλους αρέσει να χαλαρώνουμε μέσα στο νερό. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση υδρομασάζ ή και ακόμη για να πλύνουμε κουβέρτες κ.α. Μπορεί να εγκατασταθεί καμπίνα μπανιέρας είτε γύρω της είτε με ένα σταθερό φύλλο για να προστατέψετε ας πούμε το πλυντήριο σας που μπορεί να βρίσκεται δίπλα. Επιλέξτε την αν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε σύστημα spa αργότερα.

Από την άλλη μεριά μια καμπίνα είναι ασφαλέστερη για παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα με πρόβλημα στη μέση ή άλλες ιδιαίτερες ανάγκες.

Σε πολύ μικρούς χώρους συνίσταται περισσότερο μια καμπίνα για ευνόητους λόγους.

Είναι φανερό ότι πριν την οποιαδήποτε επιλογή θα πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη του χώρου και έπειτα να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα με το δικό σας στυλ.

Πάντως ό,τι κι αν επιλέξετε φροντίστε να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε ανεμπόδιστη είσοδο είτε στη μπανιέρα είτε στην καμπίνα και ότι τα νερά δεν θα πέφτουν έξω κατά τη χρήση τους. Δώστε προσοχή στην τοποθέτηση της μπαταρίας και μην υποτιμάτε τη θέση της.

Προτιμήστε να επιλέξετε επαγγελματίες υδραυλικούς για την εγκατάσταση είτε της μπανιέρας είτε της ντουζιέρας για να γίνει σωστή δουλειά από την αρχή και να μην εμφανιστούν προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Φυσικά και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας, να ξέρετε ότι θα γίνει απόσβεση σε γρήγορο χρονικό διάστημα από ότι αν επιλέγατε υλικά χαμηλότερης ποιότητας που όμως θα σας προκαλούσαν προβλήματα όπως υγρασίες και σπασίματα.